Linkbuilding strategieën: Effectieve methoden voor betere SEO

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het verwijst naar het verkrijgen van externe links naar een website, wat de autoriteit en daarom zichtbaarheid in zoekmachines kan vergroten. In dit blogartikel zullen we zes linkbuilding strategieën bespreken die bedrijven kunnen gebruiken om waardevolle backlinks te genereren en hun concurrenten te overtreffen.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het proces waarbij het aantal en de kwaliteit van externe links naar een website worden vergroot. Het doel is om andere websites te laten linken naar jouw site, zodat zoekmachines zoals Google de waarde en betrouwbaarheid van jouw website erkennen. Hoe meer relevante en kwalitatieve backlinks je hebt, hoe hoger je website zal scoren in zoekresultaten van bijvoorbeeld Google.

Een gezond linkprofiel

Een gezond linkprofiel heeft een goede mix van verschillende soorten backlinks. Het gaat niet alleen om het aantal links, maar ook om de kwaliteit en variatie ervan. Belangrijke kenmerken van een gezond linkprofiel zijn onder andere:

 • Verscheidenheid aan verwijzende domeinen: Het is belangrijk om links te krijgen van verschillende websites. Zoekmachines waarderen linkprofielen met een diversiteit aan verwijzende domeinen meer dan profielen met veel links van dezelfde website.
 • Relevantie: Links van relevante websites hebben meer waarde dan links van niet-gerelateerde websites. Het is belangrijk om links te verkrijgen van websites die relevant zijn voor jouw branche of onderwerp.
 • Autoriteit: Links van hoogwaardige websites met een goede reputatie hebben meer waarde dan links van minder betrouwbare bronnen. Links van gezaghebbende websites kunnen jouw eigen websiteautoriteit versterken.

Er zijn verschillende typen backlinks die je kunt verkrijgen als onderdeel van je linkbuilding strategie. Enkele van de belangrijkste typen zijn:

 • Natuurlijke links: Dit zijn links die spontaan naar jouw website worden geplaatst door andere website-eigenaren omdat ze jouw content waardevol vinden.
 • Gastbloggen: Dit houdt in dat je content maakt voor andere websites en in ruil daarvoor een backlink naar jouw eigen website ontvangt.
 • Broken link building: Door dode links op andere websites te vinden, kun je de eigenaren van die websites op de hoogte stellen en hen een alternatieve link naar jouw content aanbieden.
 • Sociale media links: Links die worden gedeeld op sociale media kunnen ook een bijdrage leveren aan je linkprofiel.
 • Edu- en gov-links: Links van educatieve en overheidswebsites worden beschouwd als zeer waardevol en kunnen jouw website autoriteit verhogen.

De 6 linkbuilding strategieën

 1. Skyscraper methode: Deze strategie draait om het creëren van superieure content die beter is dan wat er al beschikbaar is. Vervolgens moet je de juiste mensen bereiken om hen te laten linken naar jouw content.
 2. Links kopen: Hoewel het kopen van links tegen de richtlijnen van Google is, kan het in sommige gevallen effectief zijn. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en alleen te betalen voor kwalitatieve en relevante links.
 3. 404-content vervanging: Door te zoeken naar websites met dode links naar vergelijkbare content als jouw eigen website, kun je de eigenaar van die website benaderen en voorstellen om jouw content als alternatieve link te gebruiken.
 4. Prospecting: Door actief op zoek te gaan naar relevante websites en ze te benaderen met een voorstel voor een samenwerking, kun je deze door linken en deze naar jouw website te verkrijgen.
 5. Deelname aan Podcasts: Door deel te nemen aan podcasts in jouw branche kun je jouw expertise tonen en links naar jouw website verkrijgen.
 6. Competitors content analysis strategie: Door de contentstrategie van concurrenten te analyseren kun je zien welke websites naar hen linken. Vervolgens kun je proberen om vergelijkbare backlinks te verkrijgen.

Belang van relevantie en autoriteit

Relevantie en autoriteit zijn belangrijke factoren bij het verkrijgen van waardevolle backlinks. Zoekmachines hechten meer waarde aan links van websites die relevant zijn voor jouw branche en die een goede reputatie hebben. Het is belangrijk om te streven naar links van websites met een hoge autoriteit en die relevant zijn voor jouw onderwerp.

Tools en methoden om linkbuilding te meten

Er zijn verschillende SEO tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het meten en analyseren van je linkbuilding inspanningen. Enkele populaire tools zijn bijvoorbeeld: Ahrefs, Majestic en Moz. Deze tools bieden inzicht in de kwaliteit van je linkprofiel, inclusief het aantal links, de domeinautoriteit en andere belangrijke zaken die ervoor zorgen dat je website uiteindelijk tot aan de top komen te staan.

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van SEO en kan een groot verschil maken in de zichtbaarheid en autoriteit van jouw website. Door effectieve linkbuilding strategieën toe te passen en te streven naar kwalitatieve en relevante backlinks, kun je jouw concurrenten overtreffen en betere resultaten behalen in zoekmachines.

Laat ROKX je helpen!

Wil je jouw digitale content naar een hoger niveau tillen? Neem dan vandaag nog contact op met Rokx, hét reclamebureau dat je kan begeleiden door de digitale jungle met creatieve en effectieve weboplossingen. Contacteer ons vandaag nog!