Adverteren op je merknaam: wel of geen goed idee?

Adverteren-op-je merknaam-wel-of-geen-goed-idee-rokx-marketing
In de wereld van online marketing, waar elke klik en elke impressie telt, staan bedrijven vaak voor een dilemma,: Moet je investeren om te adverteren op je merknaam op Google Ads? Hoewel velen al erg aanwezig zijn in de organische zoekresultaten, roept de optie voor betaalde advertenties toch vragen op. Dit artikel, mede mogelijk gemaakt door reclamebureau Rokx, duikt diep in het onderwerp om je te voorzien van alle benodigde informatie en advies om het navigeren door deze digitale jungle gemakkelijker te maken.

Begrip van branded zoekverkeer

Branded zoekverkeer, simpel gezegd, verwijst naar zoekopdrachten die direct gerelateerd zijn aan de merknaam van een bedrijf. Deze zoektermen kunnen specifiek zijn, zoals ‘”Coca Cola voedingswaarde” of “Coca Cola aanbiedingen”. Dergelijk verkeer is cruciaal omdat het afkomstig is van mensen die al enige vorm van bekendheid hebben met het merk. Daarom is er een hogere kans op conversie. De vraag is echter of het nuttig is om te betalen voor klikken die je mogelijk al gratis krijgt via organische zoekresultaten?

Cost per click (CPC) hebben we ook uitgelegd in de blog: ”SEO en SEA: De combinatie voor betere online zichtbaarheid”

Voordelen van adverteren op je merknaam

Een van de grootste voordelen van het investeren in branded advertenties is marktdominantie. Door zowel in betaalde als organische zoekresultaten zichtbaar te zijn, vergroot je de kans dat potentiële klanten op jouw advertenties klikken. Dit leidt tot hogere click-through rates (CTR). Bovendien biedt het adverteren op je merknaam je de mogelijkheid om je merkboodschap te controleren en te optimaliseren. Je kunt specifieke promoties of producten benadrukken, iets wat in organische zoekresultaten minder flexibel is.

Het biedt ook een concurrentievoordeel. Stel je voor dat concurrenten op jouw merknaam adverteren en daarmee jouw potentiële klanten wegkapen. Door zelf op je merknaam te adverteren, beperk je hun zichtbaarheid en bescherm je je merk. Bovendien zijn de kosten voor het targeten van deze zoekopdrachten vaak lager dan die van niet-branded zoektermen, omdat er minder concurrentie is en de relevantie hoger is.

Nadelen van adverteren op je merknaam

Er kleven echter ook nadelen aan het adverteren op je eigen merknaam. De meest voor de hand liggende is de kosten: je betaalt voor klikken die je mogelijk al gratis zou hebben verkregen. Dit leidt tot de vraag of deze extra uitgave wel gerechtvaardigd is. Daarnaast kan het adverteren op een merknaam die al hoog scoort in organische zoekresultaten overbodig lijken. Dit kan een regen geven dat de Return On Investment (ROI) ook mogelijk lager uitvalt.

Strategische overwegingen

Een belangrijk aspect van adverteren op je merknaam is het uitvoeren van A/B-tests. Door verschillende advertentievarianten te testen, kun je zien welke de hoogste conversieratio oplevert. Dit kan gedaan worden door 2 verschillende campagnes te maken, en deze splitsen op je doelgroep, zo kun je zien welke van de 2 beter aanslaat op de doelgroep. Ook is de segmentatie cruciaal: Scheid de branded en non-branded zoektermen in verschillende campagnes om een helder inzicht te krijgen in de prestaties van elk. Het ontwikkelen van geoptimaliseerde landingspagina’s die gericht zijn op merkgerelateerd verkeer kan ook aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van conversies.

Praktische tips

Als je besluit om een campagne voor je merknaam op te zetten binnen Google Ads, is het belangrijk om de campagne goed te structureren. Zorg voor duidelijke doelstellingen en maak gebruik van de juiste zoekwoorden en uitsluitingszoekwoorden om verspilling van budget te voorkomen. Het monitoren van de campagneprestaties en het regelmatig analyseren van de resultaten zijn essentieel om te zorgen dat je de meeste waarde haalt uit je investering.

Laat Rokx je helpen!

Samenvattend, het adverteren op je merknaam heeft zowel voor- als nadelen. De beslissing hangt sterk af van specifieke bedrijfsdoelstellingen, het competitieve landschap en budgettaire overwegingen. We hopen dat dit artikel, ondersteund door reclamebureau Rokx, je heeft voorzien van de nodige informatie om een geïnformeerde keuze te maken

Heb je hulp nodig bij het navigeren in de digitale marketingwereld? Rokx, het reclamebureau dat klanten helpt te navigeren in de digitale jungle, staat klaar om je te ondersteunen met gepersonaliseerde adviezen en strategieën. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en begin met het optimaliseren van je online aanwezigheid.